Home > Event > Ontmoet de bomenploeg van de gemeente in het Gorcums Museum

Ontmoet de bomenploeg van de gemeente in het Gorcums Museum

Op zaterdag 25 mei om 14.00 uur vertellen Nico de Groot en Ronald van Beek van het team boomverzorging van de gemeente Gorinchem over hun beroep, in het Gorcums Museum. Aanleiding is de expositie Dromen van bomen met moderne en oude kunst over bomen en het bos. Alles wat je altijd al wilde weten over openbaar groen, snoeien, overlast en kapvergunningen komt aan de orde. En: waar staan de oudste bomen van de stad?

17.000 bomen

De boomverzorgers van de gemeente vallen onder het team Buitendienst. Met z'n drieën hebben ze de 17.000 (!) bomen langs de Gorcumse straten onder hun hoede, evenals de vele bomen langs sportterreinen en in parken. Genoeg bomen om ze het hele jaar door bezig te houden: in het voorjaar wordt er gesnoeid volgens het snoeiplan, in het najaar doen ze een controleronde door de stad, waarna er meestal ruim honderd bomen gekapt worden, die ongezond of onveilig zijn. Aan het eind van de winter zetten ze er weer nieuwe aanplant voor in de plaats.

Belangrijk

Veel van hun tijd besteden Nico en Roland verder aan meldingen van inwoners en het geven van advies over kapvergunningen. Met name bij bomen die op de lijst van monumentale en beeldbepalende bomen staan, kunnen niet zomaar gekapt worden. In hun praatje in het museum laten ze je kennis maken met dit hele scala aan activiteiten, en geven antwoord op misschien wel de belangrijkste vraag: waarom zijn bomen zo belangrijk? Uit elk rapport blijkt namelijk steeds weer dat bomen en groen het welzijn van de inwoners bevorderen. Mensen voelen zich prettiger als er bomen staan. En dan hebben we het nog niet over hun waarde voor milieu en klimaat. Ze zuiveren de lucht, filteren fijnstof en, ook niet onbelangrijk in een hete zomer: ze geven schaduw.

Datum

Contact

Gorcums Museum, Grote Markt 17
0183-632821

Aankomende evenementen